1 Haziran 2015 Pazartesi



TÜBİTAK POPÜLER BİLİM KİTAPLARI

ÖNERİLENLER :-)












GÖRSEL AYRIMSALLAŞTIRMALARLA BİLİŞSEL ETKİNLİK ÖRNEKLERİ :-)

GÖRSEL ALGIYI GELİŞTİREN BU ÇALIŞMALARDA ŞEKİLLERİ EŞLEŞTİRMELERİ KAVRAYACAKTIR.




AYNI OLANI BUL


AYNI OLANLARI EŞLEŞTİR


ÜSTTEKİ ŞEKİLLERİN ALTINDAKİ İŞARETLERE GÖRE KUTUCUKLARA ŞEKİLLERİ KOY


OLAY SIRALAMA ETKİNLİKLERİNDEN ÖRNEKLER :-)

ÇOCUKLAR BU ŞEKİLDE OLAYLARIN BAŞI, SONU, ORTALARI HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLURLAR 
GÜNDELİK RESİMLER İSE OLAYI ANLAMALARINA DAHA YARDIMCI OLACAKTIR :-)















29 Mayıs 2015 Cuma



KARDAN ÇOCUK :-)

SOĞUK HAVALARDA ÇOCUKLARIN DIŞARIDA ZARAR GÖRMESİNDEN KORKAN ANNE BABALAR, BALKONUNUZDA ELİNİZDEKİ MALZEMELERLE ÇOCUĞUNUZA UFAK BİR KARDAN ADAM YAPTIRARAK EĞLENMESİNE YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ:-)

SÜSLEMELERİYLE BERABER YARIM SAATİMİZİ ALMADI BİLE :-)

KENDİ KULLANDIĞIMIZ MALZEMELER: ŞEMSİYE KILIFI (ŞAPKA) KALEMLER (KOLLAR), KÜPELER (GÖZLER VE BURUN) TEN ÇORAP (ATKI) SÜS AYAKKABISI VE TABİKİ DE BİRAZ KAR :-)




HADİS VE ÖĞÜTLERLE ÇOCUK EĞİTİMİ

DERGİDEN BİR YAZI DAHA ARKADAŞLAR :-)
UMARIM BEĞENİRSİNİZ :-)

BENİM FAVORİM İSE EFENDİMİZ BUYURMUŞTUR Kİ: ÇOCUKLARINIZ AĞLADIĞINDA ONLARI DÖVMEYİN; ÇÜNKÜ İLK 4 AYDAKİ AĞLAMALARI 'LA İLAHE İLLALLAH' ZİKRİDİR, İKİNCİ 4 AYDAKİ AĞLAMALARI PEYGAMBERE 'SALAVATTIR' ÜÇÜNCÜ 4 AYDAKİ AĞLAMALARI İSE  'ANNE VE BABA HAKKINDA DUADIR'



SOKAK VE ÇOCUK
 DERGİDEN BİR YAZI DAHA SEVGİLİ ARKADAŞLAR :-)




BİR DE DERGİNİN SONUNA ÇOCUKLAR İÇİN BOYAMA KOYMUŞLAR :-)


 ADAŞ DERGİM :-)

BİR EĞİTİM MODELİ MONTESSORİ

GÖRÜNCE PAYLAŞMAK İSTEDİM :-)
UMARIM BEĞENİRSİNİZ :-)










TALAT VE FİTNAT'TAN YARATICI KURABİYELER :-)

MALZEMELER: renkli gıda boyaları, (hamur için) un, süt, su, şeker, maya, 
AMAÇ: çocuğun basmakalıp şekillerden sıyrılıp kendi hayal gücüyle dilediğince şekiller çıkarması





YARATICI KURABİYELER :-)


BU RESİM KURABİYELERİ HATIRLAMANIZDA EMİNİM YARDIMCI OLACAKTIR :-)

28 Mayıs 2015 Perşembe

MEB OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE DEĞİŞİKLİKLER YAPTI
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitime ilişkin uygulamaları açıklamak üzere illere yazı gönderdi. 

MEB, Resmi Gazetede Yayınlanan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği sonrası okul öncesi eğitimle ilgili olarak yapılan değişiklikler konusunda açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.
Yazıya göre, ana sınıflarında olduğu gibi anaokulu ve uygulama sınıflarında da 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren, günde 50'şer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süreyle ikili eğilim yapılacak.
Konuya ilişkin daha önce valiliklere gönderilen yazıda da çağ nüfusundaki tüm çocukların bu eğitimden faydalanabilmesi için okulun bulunduğu yerleşim yerindeki çağ nüfusu da dikkate alınarak ana sınıflarında olduğu gibi anaokulları ve uygulama sınıflarında da öncelikli olarak ikili eğitim yapılması istendi. 
Yönetmelikteki "Ana sınıflarında kayıt alanındaki tüm çocukların kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için grup oluşturacak sayıda çocuk bulunamadığı takdirde okulun öğretim şekline uygun olarak normal eğitim de yapılabilir" hükmü, çağ nüfusundaki tüm çocukların okul öncesi eğitime kazandırıldığı köy ve küçük yerleşim yerleri ile taşıma merkezi okullar bünyesindeki ana sınıfları için uygulanabilecek. Anaokullarında normal eğitim yapılamayacak.
Normal eğitim yapan eğitim kurumları bünyesindeki ana sınıflarının kayıt alanında olup, okul öncesi eğitime kaydı yapılmayan ve bir sonraki eğitim öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak en az 10 çocuk bulunması halinde, bu ana sınıflarında normal eğitim yapılamayacak.
Eğitim etkinlikleri, sabah ve öğleden sonra grupların açılmasına imkan verecek biçimde sadece yarım gün süreyle yapılabilecek, aynı çocuk hem sabah hem öğlen grubuna kaydedilemeyecek. Çocukların sabah veya öğleden sonraki gruplara kaydedilmesi konusunda velilerin talepleri dikkate alınacak. Bir gruba fazla talep olması durumunda, 1. dönem sabahçı olan grup 2. dönem öğleden sonra, öğleden sonraki gruplar ise sabahçı olarak eğitimlerine devam edecek.
Tüm çocukların en az bir yıl okul öncesi eğitim almış olarak ilkokul 1. sınıfa başlamalarını sağlamaya yönelik; okulun kayıt bölgesinde bulunan ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak çocukların eğitim talebi karşılandıktan sonra daha küçük yaş grupları için grup açılabilecek.
Okul öncesi eğitim kurumuna kayıt olmayan çocuklar tespit edilecek
Okul öncesi çağ nüfusundaki çocukların, yerleşim yeri bazında yaş grubuna göre listeleri e-okul sistemindeki Okul Öncesi Kaydı Olmayan Çocuk İşlemleri raporlarından takip edilebilecek. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, bu raporlardan ilgili yerleşim yerindeki çocuk sayısı ile okul öncesi eğitim kurumuna kayıtlı olmayan çocukları tespit edebilecek, tüm çocukların bu eğitim hizmetlerinden faydalandırılmasından ve okulların tam kapasite ile eğitim yapmalarını sağlamaya yönelik tedbirlerin alınmasından sorumlu olacak. İl veya ilçe milli eğitim müdürlükleri özellikle normal eğitim yapmak isteyen ana sınıfları, çocuk kulübü açmak isteyen okullar ve tam kapasiteyle hizmet vermeyen okul öncesi eğitim kurumları ile ilgili işlemlerde bu raporları aktif olarak kullanacak.
Tam gün ücretleri dikkate alınmayacak
Okul öncesi eğitim kurumlarında, ücret tespit komisyonları çocukların beslenme, temizlik hizmetleri ve eğitim programının uygulanmasına yönelik eğitim materyalleri için alınacak ücrette sadece tavan ücreti belirleyecek. Okul müdürlükleri tarafından okulun bulunduğu çevrenin sosyo ekonomik durumuna göre sıfır ücret de belirlenebilecek. İl veya ilçe milli eğitim müdürlükleri ücretin, çevrenin şartlarına uygun olup olmadığını denetleyecek.
Yönetmeliğin yayınlanmasından önce ücret tespit komisyonlarınca belirlenen tam gün ücretleri, okul öncesi eğitimde tam gün uygulaması yapılamayacağından dikkate alınmayacak.
Beslenme ihtiyacı evden temin edilen ücretsiz gruplar açılacak
Özellikle maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını okul öncesi eğitim kurumlarına kayıt yaptıramayan velilerin çocuklarının da bu eğitimden yararlandırılması için eğitim hizmeti dışında herhangi bir ek hizmet sunulmayan okul veya gruplarda velilerden ücret talep edilmeyecek. Veliden alınan ücretle okul tarafından kahvaltı verilen yarım günlük grupların yanı sıra beslenme ihtiyacı evden temin edilen ücretsiz grupların da açılması yönünde tedbirler alınacak.
Okul öncesi eğitim kurumlarında personel ve fiziki imkanların yeterli olması halinde çocuk kulüpleri açılabilecek, tam gün talepleri açılan kulüplerle karşılanabilecek. Ancak bir çocuk kulübü açılabilmesi için, o okulun kayıt alanındaki tüm çocukların yarım günlük eğitim talebinin karşılanmış olması gerekecek. 
Okulun kayıt alanında, bir sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak okul öncesi eğitime kaydı yapılmayan, grup oluşturacak sayıda çocuk bulunması halinde, söz konusu okuldaki derslikler kullanılacak şekilde çocuk kulübü açılmasına onay verilmeyecek.
Okulların kayıt alanındaki çocukların eğitim talebi karşılandıktan sonra boş kalan derslikler kulüp için kullanılabilecek. Ayrıca mevcut derslikler kullanılmadan, varsa okulun atölye, çok amaçlı salon ve diğer uygun fiziki mekanlarında da kayıt alanındaki kayıtsız çocuklar dikkate alınmaksızın çocuk kulübü açılabilecek. 
Bedeli kulüp ücretinden karşılanmak üzere sadece çocuk kulübü açılan okullarda kulübe katılan çocuklar için öğle yemeği uygulaması yapılabilecek.
Yerleşim yerinde tek anaokulu olması ve o yerleşim yerinde kreş ve gündüz bakım evi gibi kurumların bulunmaması durumunda, çalışan annelerin talebini karşılayabilmek için okullar bünyesinde yeteri kadar çocuk kulübü açılması sağlanacak.
İlkokula kayıtları bir yıl ertelenen çocuklara okul öncesinde öncelik
İlkokula kayıtları bir yıl ertelenen veya okul öncesi eğitime yönlendirilen çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına kayıtlarında öncelik tanınacak.
Normal eğitim yapan ana sınıfları ile çocuk kulübü açılan okullar ve tam kapasite ile hizmet vermeyen okul öncesi eğitim kurumlarının kayıt alanındaki çağ nüfusunun okullaşma durumu Bakanlıkça da takip edilecek, mevzuata aykırı uygulamalar ve ihmali olanlar hakkında gerekli işlemler yapılacak.
Okul öncesi eğitimde 4-5 yaş grubundaki okullaşma oranının yüzde 70'e yükseltilebilmesi için il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile okul yöneticileri gereken hassasiyeti gösterecek.
Beslenme, temizlik, muhasebe ve güvenlik hizmetleri mümkün olduğu ölçüde okulun kendi imkanları ile karşılanacak. Beslenme hizmeti ile personel çalıştırma işlemlerinin hizmet satın alınması yoluyla tedarik edilmesi yöntemi ise zorunlu durumlarda tercih edilecek.
4-6 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARA OKUL ÖNCESİ DİN EĞİTİMİ
İzmir'in pilot illerden olduğu "Kur'an Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi" kapsamında Bayraklı Beş Kubbeli Camisi ve Alpaslan Kur'an Kursu'nda, 4-6 yaş arasındaki çocuklar, ilköğretime hazırlanıyor.
okul öncesi din eğitimiDiyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan ve İzmir'in pilot illerden olduğu "Kur'an Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi" kapsamında Bayraklı Beş Kubbeli Camisi ve Alpaslan Kur'an Kursu'nda 4-6 yaş arasındaki çocuklar, özel sınıflarda oyun oynayarak ilköğretime hazırlanıyor.
Çocuklara, diş fırçalamaktan, resim yapmaya, temizlik alışkanlıklarından, vücutlarındaki organları tanımaya kadar birçok şeyin öğretildiği kursta, aynı zamanda dualar, ilahiler ve dini bilgiler öğretiliyor. Bir eğitim sınıfı ve bir oyun odasının yer aldığı kurs, kreşleri aratmıyor.
Beş Kubbeli Camisi Müezzin Kayyımı Yasin Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursun, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın başlattığı Kur'an Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi kapsamında açılan bir kurs olduğunu belirterek, "İzmir dahil Türkiye'de 10 pilot il bu proje için seçildi. Biz, burada 4-6 yaş arasındaki okul öncesi öğrencilere eğitim veriyoruz" dedi. 
Güngör, kursun yasal mevzuata uygun olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıldığını ve "çocuk gelişimi" konusunda iki kadın öğretmenin görevlendirildiğini vurguladı. 
Kurstaki öğretmenlerden Ayşegül Koç ise sabah ve öğle grubu olmak üzere iki grupta toplam 36 çocuğun kursa geldiğini kaydederek, "Daha çok buradaki bayan Kur'an kursuna gelenlerin çocukları öncelikli olmak üzere mahalledeki çocuklara eğitim verme gayreti içerisindeyiz" dedi.
Koç, ücretsiz olan kursa çok fazla talep geldiğini, bazı talepleri kontenjan ve yaş sınırı gerekçeleriyle geri çevirmek zorunda kaldıklarını dile getirerek, "4 yaşın altındakileri almıyoruz, Çocukları okula hazırlamayı amaçlıyoruz, bir taraftan da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2013 yılı için hazırladığı plan çerçevesinde eğitim vermeye gayret ediyoruz" diye konuştu.
ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE 7 DİLDE EĞİTİM
Şırnak'ta anaokulu öğrencileri, "Montessori Eğitimi Modeli" sayesinde renk ve sayı saymayı İngilizce, Arapça, Japonca, Kürtçe, Fransızca, İtalyanca ve Yunanca öğreniyor
Şırnak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Çiçek Yuvası Anaokulu'nda uygulanan "Montessori Eğitimi Modeli" sayesinde öğrenciler, renk ve sayı saymayı İngilizce, Arapça, Japonca, Kürtçe, Fransızca, İtalyanca ve Yunanca öğreniyor.
Çocuk gelişiminde en önemli dönem olan 0-6 yaş arası çocukların, soyut kavramları öğrenebilmesi için bir çok eğitim materyalleri kullanılmasına dayanan "Montessori Eğitimi", Şırnak'ta Çiçek Yuvası Anaokulu'nda 2.5 yıldır uygulanıyor.
Eğitim modeli kapsamında öğrencilere yemek yapma, çiçek sulama ve çeşitli el işleri yaptırılıyor. Aynı zamanda öğrencilere renk ve sayı sayma işlemi 7 dilde öğretiliyor.
"Bu model yaygınlaştırılmalı"
Anaokulunda uygulanan eğitim modelini incelemek üzere okulu ziyaret eden Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Beltekin, AA muhabirine, Şırnak'ın "Montessori Eğitimi Modeli"ne öncülük ettiğini, bu eğitimin tüm Türkiye'de geliştirilmesi ve önünün açılması gerektiğini söyledi.
Eğitimin tek ünitelikten çıkıp bireysel ve toplumsal farklıklara göre yeniden geliştiğini belirten Beltekin, "Şırnak'ta bunu görmek doğrusu beni çok heyecanlandırdı. Çünkü bölgenin buna ihtiyacı var. Bölgedeki eğitim kurumlarının toplumsal taleplere ve öğrencilerin gelişimine uygun bir şekilde yeniden örgütleme kabiliyetinin olması Şırnak için çok önemlidir" dedi.
"Çoklu bir dünya algısı üzerine kurulu sınıf ortamı var"
Montessori Eğitimi Modeli'nin Türkiye'de uygulanması adına Şırnak'ın öncülük ettiğini dile getiren Beltekin, anaokulunda pedagojik açıdan güzel bir ortam oluşturulduğunu, özelikle öğretmenin katkıları ile sınıf ortamının bir yaşam alanı olarak düzenlendiğini kaydetti.
Modelin, bütün öğrencilerin yaşamdaki gerçek ihtiyaçlarını yerine getirebilecek, karşılayabilecek becerileri geliştirilmeye yönelik bir çalışma olarak kendini gösterdiğine dikkati çeken Beltekin, şöyle konuştu:
"Yine çocukları farklı kültürlere, dinlere, dillere açık hale getiren, onları tanıyan, kabul eden, çoklu bir dünya algısı üzerine kurulu bir sınıf ortamı var. Bu, diğer illere ve eğitim örgütlerine örnek niteliğinde bir uygulamadır. Bunun Türkiye'de geliştirilmesi ve önünün açılması için Şırnak öncülük etmiştir."
"Hedef 15 dil"
Eğitim modelini Şırnak'ta 2.5 yıldır uyguladığını anlatan anaokulu öğretmeni İrem Savcı da yaptıkları çalışmanın Mardin Artuklu Üniversitesi'nin dikkatini çekmesi nedeniyle mutlu olduklarını söyledi.
Amacının Şırnak'ta bu eğitim modelini geliştirmek olduğunu belirten Savcı, okul öncesi eğitimin en önemli amacının çocukların yeteneğini keşfetmek olduğunu, bunun için çabaladıklarını kaydetti.
"Aynı zamanda çocukların müzik alanındaki yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz. Birçok dilde çocuklar sayı saymayı ve renkleri biliyorlar. Şu an 7 dilde ama hedefimiz en az 15 dilde çocuklara renkleri ve sayıları öğretmek. Bunda başarı elde edersek daha sonra cisimlere şekillere geçmeyi planlıyoruz" diyen Savcı, bunların yanı sıra tiyatro ve dil alanındaki çalışmalarının da mevcut olduğunu sözlerine ekledi.
Okul Müdürü Çiğdem Bayrak ise bir sınıfta uygulanan bu eğitim modelini desteklediklerini ve tüm okulda uygulamayı amaçladıklarını kaydetti.
EĞİTİM BAŞARISINDA OYUNCAKLAR DA ROL OYNUYOR
Uzmanlar, çocukların gelişim süreçlerinde hayal dünyası ve zihinsel gelişimi destekleyen oyuncakların belirleyici rol oynadığını belirtiyor.
Çocukların gelişim süreçlerinde hayal dünyası ve zihinsel gelişimi destekleyen oyuncaklar belirleyici rol oynuyor. Kimi oyuncaklar ileride çocukların sosyal yaşantısına ve derslerine olumlu katkı yaparken, yanlış tercihler telafisi zor kişilik hasarlarına neden olabiliyor. PAL Eğitici Oyuncak Ürün Geliştirme Müdürü Murat Üstünbaş, oyuncak konusunda çocuktan önce anne babayı eğitmek gerektiğine işaret ediyor.
Oyuncak konusunda çocuktan önce anne babayı eğitmek gerektiğini söyleyen PAL Eğitici Oyuncak Ürün Geliştirme Müdürü Murat Üstünbaş, “Bazen çok iyi niyetle yaptığımız, çocuğumuz mutlu olsun diye aldığımız bir oyuncak, çocuğun yaş grubu ve gelişim evreleri için uygun değilse bu, çocuğun ileriki aşamalarda gelişim evrelerine de engel oluyor” dedi. Üstünbaş, özellikle 0-3 yaş döneminin çocuğun hem kişilik yapısının hem düşünce yapısının oluştuğu dönem olması nedeniyle bu yaşta alınan oyuncağın özenle seçilmesi gerektiğini vurguladı.
EĞİTİM BAŞARISINDA OYUNCAKLAR DA ROL OYNUYOR
Alınan her oyuncağın çocuğun geleceğine yön verdiğini ifade eden Üstünbaş sözlerine şöyle devam etti: “Örnek vermek gerekirse; üniversite sınavında paragraf soruları her öğrencinin çok ciddi sıkıntı yaşadığı sorular. Paragrafı okursunuz, soruya geldiği zaman tekrar paragrafa dönme ihtiyacı hissedersiniz. Çünkü çocuk kısa bellek, uzun bellek çalışması yapmamış. İşte söz konusu olan bellek çalışması oyuncaklarda mevcut. Benzeri durum silah vb. oyuncaklar için geçerli. Bu tür oyuncaklar onun ileride yasa dışı işlere bulaşmasına bile neden olabilir. Bu gibi şeylerin raflara bile konulmaması gerekiyor.”
HER YAŞIN OYUNCAĞI FARKLI
0-6 ay: Çıngıraklar ve müzikli oyuncaklar. Yumuşak, sıkınca ses çıkaran oyuncak ve toplar. Kırılmaz aynalar, dişlikler, parlak resimler, kumaş kitaplar, birbirine geçen plastik halkalar.
7-12 ay: Kırılmaz aynalar, dişlikler, karton bebek kitapları, kapağı açılınca içinden çeşitli nesneler fırlayan kutular, büyük tüylü oyuncaklar, itme-çekme oyuncakları.
1-2 yaş: Kırılmaz aynalar, dişlikler, karton bebek kitapları, kapağı açılınca içinden çeşitli nesneler fırlayan kutular, büyük tüylü oyuncaklar, itme-çekme oyuncakları. Bebek arabaları. Üç tekerlekli bisiklet. Legolar, küpler, içi çe geçirerek şekiller üretebileceği oyuncaklar. Yapbozlar. Rakam/sayma oyuncakları. Oyun hamuru. Basit kısa öykülerin yer aldığı kitaplar.
3-6 yaş: Küçük trenler, akülü arabalar. Renk, şekil ve resme göre eşleştirme oyuncakları. Her türlü ritim enstrümanı, piyano. Çeşitli boya kalemleri, resim kağıtları. Basit video oyunları. Oyuncak daktilo veya bilgisayar. Resimli kitaplar, alfabe kitapları, tanıdık yerleri ve kişileri anlatan kitaplar, gerçekçi öyküler.
BİBER BAHANE EĞİTİM ŞAHANE :-)
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yürütülen "Biber Bahane Eğitim Şahane" projesiyle mevsimlik tarım işçilerinin çocukları anaokulunda eğitim görmeye başladı
Türkoğlu Kaymakamlığınca hayata geçirilen "Biber Bahane Eğitim Şahane" projesiyle mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına okul öncesi eğitim veriliyor.
Proje kapsamında ilçeye çalışmaya gelen ailelerin 4-6 yaş grubundaki 40 çocuğu, Şehit Polis Ali Akçiçek Anaokulunda eğitim görmeye başladı.
Çocuklar, haftanın 5 günü tahsis edilen servis araçlarıyla yaşadıkları çadırlardan okula getiriliyor. Okul öncesi eğitim müfredatından faydalanan çocuklar, bu sayede hem ailelerinden, hem de eğitimlerinden geri kalmıyor.
Kaymakam Serdar Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırlanan projeyle ailelerin, çocuklarının bakımları ve eğitimleriyle ilgili sıkıntılarını azaltmayı, çocuklara ise yaşıtları gibi uygun şartlarda eğitimden yararlanma fırsatı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Mevsimlik tarım işçilerinin yılın yaklaşık 5 ayını çadırda geçirdiğini hatırlatan Kartal, şunları kaydetti:
"Bölgemizdeki mevsimlik tarım işçilerinin anaokulu çağındaki çocuklarına, yaklaşık bir aylık eğitim faaliyeti planladık. Bu kapsamında çocuklar hızlandırılmış anaokulu müfredatının tamamından faydalanacak. Burada el becerilerini geliştiren çocuklarımız zamanlarını da verimli bir şekilde değerlendirme imkanı buluyor."
Kartal, çocukların, bir eğitim kurumunda olmasının aileler açısından da önemli olduğunu dile getirdi.
Mevsimlik tarım işçilerinin zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini anlatan Kartal, "Çocuklara daha iyi şartlarda eğitim vererek, gelecekte iyi noktalara gelmelerine katkıda bulunuyoruz" diye konuştu.
Okul müdürü Mustafa Çelik de çocukların aldıkları eğitimin yanı sıra zamanlarını eğlenceli şekilde geçirdiklerini belirtti.
Öğrencilerden Havva Bulut ise Şanlıurfa'dan geldiğini ve ilk kez anaokulu eğitim aldığını kaydetti.
ANAOKULU SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE ALANINDA UZMANLARDAN TAVSİYELER
Okul öncesi eğitimde anaokulu seçerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Okul öncesi eğitime başlama yaşı kaç? İşte okul öncesi eğitimle ilgili bilinmesi gerekenler;
Uzmanlar okul öncesi eğitimin çocukların gelecekteki başarısında ve yetişmesinde çok önemli bir yer tuttuğunu bu nedenle velilerin okul seçimine çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. İşte okul öncesi eğitimde Türkiye’nin en iyi anaokullarından velilere öneriler;
Dr. Mustafa Mete Özel Deva Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürü
•             Burada birinci önemli olan öğretmendir.  Bu öğretmen kim, nerede eğitim almış, nasıl bir performans göstermiş bugüne kadar, bu çok önemlidir.
•             Okulun bulunduğu mekân çok önemlidir.
•             Okulun sağladığı fiziki imkânlar, okul gereçleri, eğitim araçları, bunlar çok önemlidir.
•             Okulun disiplin anlayışı ile ailenin disiplin anlayışının benzer, en azından yakın olması çok önemlidir.
•             Biz burada okulda, okulun sadece çocukları eğitmesini değil, anne babaları da eğitmesini bekliyoruz. Beni öğrencilerime her zaman söylediğim şey şu; her çocuğu kaydettiğinizde onun anne babasına da karşı sorumluluklarınız var. Çünkü anne babalar profesyonel eğitimciler değil. Anne baba olmak ayrı bir şey, eğitimci olmak ayrı bir şeydir. Onların yapabilecekleri hataları bizim eğitimcilerimizin görmesi ve onları doğru davranışlara yönlendirmesi burada çok önemlidir.
•             Ben çok süslü ve pırıltılı okullardan haz etmiyorum doğrusu, zaten hiçbir uzman da bunu önermiyor.
•             Sade olması, temizliğe dikkat edilmesi, güvenli bir ortam olması ve en önemlisi çocuğun burada kendini rahat hissetmesi, rahatça hareket edip eşyalara dokunabilmesi, oyun mekânlarının çocukların ihtiyaçlarına cevap verecek genişlikte ve rahatlıkta olması ve eğitim materyalinin zengin olması tercih sebepleri arasındadır.
Kurumun bir felsefesi ve uyguladığı yazılı bir sistemi olması gerekmektedir. Bu felsefenin sizin görüş ve beklentilerinize uygunluğu önemlidir. Kurumun kapısı size sürekli açık olmalıdır. Kendinizin ve çocuğunuzun gereksinimleri doğrultusunda, her zaman kurumu, sınıfı ziyaret edebilmelisiniz ve bu belirli gün ve saatlerle sınırlandırılmış olmamalıdır.
0-6 yaş grubunun öğrenme sistemi, somut, aktif, keşfe ve deneye dayalıdır. Akademik ve çocukları zorlayacak yaklaşımlardan ve beklentilerden kaçınılmalıdır. Günlük plan, çocukların, küçük kas-büyük kas, zihinsel, bilişsel ve sosyal gelişimine ait çalışmaların tümünü birden ve dengeli olarak içermelidir.
Çocuklara günlük işleyişte bireysel davranabilme ortamı mutlaka sağlanmalı ve tüm aktiviteler için seçme hakkı tanınmalıdır. Çocukların sosyal yaşam biçimlerinin ve toplumsal kurallarının oluşabilmesi, gelişebilmesi için, pozitif ve destekleyici davranılmalı, kırıcı, örseleyici davranışlardan kaçınılmalıdır.
Öğretmen - Çocuk İletişimi: Öğretmenler çocuklarla iletişim kurarken göz seviyesinde bulunmalı, konuşma biçimleri sıcak ve sevecen olmalıdır. Öğretmenler çocukların gereksinimlerini anında yanıtlamalı, çocukların sınıf içi davranışlarında rahat, canlı ve neşeli oldukları gözlenmelidir.
Öğretmen - Veli İletişimi: Öğretmenler, günlük olarak çocukların beslenme ve sağlık konularında, fiziksel ve ruhsal değişikliklerinde ailelere sözlü veya yazılı olarak bilgi aktarmalıdırlar. Ayrıca periyodik değerlendirme yapılarak, aileye gelişim düzeyi aktarılmalıdır.
Kurum - Veli İletişimi: Okul ve aile işbirliği içerisinde, çocuğun gelişimini olumlu yönde desteklemeli, yaşanan problemlerde birlikte çözüm üretebilmelidirler. Aileler, eğitim planı, işleyiş, program ve çocukları etkileyebilecek değişikliklerden kurum tarafından düzenli haberdar edilmelidirler.
Özel Yeşilvadi Anafen Anaokulu Müdürü Gülçin Yıldız
 “Çocuk gelişiminde hayatın “Altın Yılları” okul öncesi dönemdir” diyen Özel Yeşilvadi Anafen Anaokulu Müdürü Gülçin Yıldız, okul seçerken dikkat etmesi gereken kriterleri şöyle açıklıyor:
•             Okulun eğitim önceliklerinin ailenin öncelikleri ile bağdaşması
•             Okulun fiziksel yapısı
•             Eğitim kadrosu
•             Aile ile iletişimi
•             Rehberlik servisi
•             Güvenlik
•             Beslenme
•             Ulaşım imkanları
Doğa Koleji Genel Müdür Yardımcısı Ayfer Erdem Batı
Okul öncesi eğitim neden önemlidir? Okul öncesi eğitime en uygun başlama yaşı kaçtır?
Okul öncesi eğitim çocuğun sosyal, fiziksel ve kişilik gelişiminin temellerinin atıldığı bir dönemdir.  Çocukların karakterlerinin geliştiği, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrendikleri bir dönemdir. Bu nedenle okul öncesi eğitim çok önemlidir.
Okul öncesi dönem, 0-6 yaş dönemi olarak kabul edilir. Çocuğun, bebeklikten çıktığı 3 yaş civarından itibaren okul öncesi eğitim başlayabilir.
Veliler, okul öncesi eğitim kurumlarını seçerken nelere dikkat etmeliler?
Çocuklu aileler öncelikle kendilerine şu soruları sormalı; “Çocuğum okula hazır mı?”, “Anne-baba olarak biz çocuğumuzu okula göndermeye hazır mıyız?” Örneğin, özellikle metropollerde yaşayan çekirdek ailelerin çocuklarının, 3 yaşından itibaren okula gitmesi, onun sosyal ihtiyaçlarının karşılanması, fiziksel ve psikolojik gelişimi için neredeyse zorunlu hale geliyor.
Avrupa Koleji Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve Anaokulları Danışmanı Pedagog Ferda Çobanoğlu
Çocuğun yaşamındaki ilk beş yıl, yani çocuğun sağlıklı bir kişiliğinin, davranış ve becerilerinin bir kısmının biçimlendiği dönem olarak önemli yıllardır. Beş yaştan sonra da devam eden çocukluk dönemi için öncesi yapılan hazırlık ve programlar da dikkatlice seçilir. İşte bu nedenle okul öncesi eğitimde ilk çocukluk yılları için verilecek program oldukça denenmiş, uygulaması yaş özelliklerine uygun ve pedagojik olmalıdır.
Avrupa Koleji Anaokulları; hem yenilikçi hem de klasik yaklaşımları iç içe alan "Neo-Klasik" bir Eğitim programı uygulamaktadır. Bu sistemde  çocuğun ihtiyacı olan tüm gelişim alanları belirlenir. Bu programlar da, okul öncesi pedagojik danışmanlar kurulu ve Kent State Üniversitesi öğretim üyeleri işbirliği ile belirlenir. Daha sonra da programlar hem Türkiye'nin MEB programlarına  hem de uluslararası Ohaio eğitim programının  kültür ve bilgilerini   içerecek şekilde hazırlanır. Böylelikle bu programlar tüm öğrenim yılı boyunca  eğitim kadrosunun kılavuz kitabı olur. Yıl içerisinde tüm öğrenci velilerimiz ile bu bilgiler paylaşılır.
TÜRKİYE OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE SINIFTA KALDI 
Türkiye, okul öncesi eğitime erişim oranlarında yüzde 43.5 ile birçok Avrupa ülkesinin gerisinde kaldı. İşte Avrupa’daki ülkelerinin okullaşma oranları ile Türkiye’deki durum;
Hürriyet Gazetesi’nden Gamze Kolcu’nun haberine göre, Türkiye, okul öncesi eğitime erişim oranlarında birçok Avrupa ülkesinin gerisinde kaldı. Yaklaşık okullaşma oranları Romanya’da yüzde 79, Portekiz’de yüzde 85, Danimarka’da yüzde 98, Hollanda’da yüzde 100 iken, Türkiye’de 2013-2014 öğretim yılı verilerine göre okullaşma oranı 4-5 yaş grubunda sadece yüzde 43.5 oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nca geçtiğimiz yıllarda uygulanan okul öncesi eğitim programları ve etkinliklerine rağmen, öğrenci sayısı ve brüt okullaşma oranlarında (toplam öğrenci sayısının teorik yaş grubundaki toplam nüfusa bölünmesi ile bulunan bir oran) düşüş yaşandı.
En yüksek Amasya
2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenci sayısı bin 170 ve brüt okullaşma oranı yüzde 46.4 iken; 2012-2013 döneminde öğrenci sayısı bin 77’ye ve brüt okullaşma oranı yüzde 44’e geriledi. İlkokula erken başlama yaşı dikkate alınarak ve aylık çağ nüfusu verileri kullanılarak hazırlanan istatistiğe göre, 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde de düşüş devam etti ve öğrenci sayısı bin 59’a, okullaşma oranı da yüzde 43.5’e düştü. Net okullaşma oranlarının illere göre dağılımına bakıldığında ise oranının en düşük olduğu il yüzde 19.6’yla Hakkâri iken en yüksek olduğu il yüzde 61,1’le Amasya oldu. Bu rapor üzerine, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması için Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar, Kalkınma ve Maliye Bakanlığı işbirliği yapacak. Öğrencilerin okul öncesi eğitim, imkânları kısıtlı hane ve bölgelerin erişimini destekleyecek şekilde yaygınlaştırılacak.

27 Mayıs 2015 Çarşamba

MATEMATİK ETKİNLİK DOSYAMDAN ÖRNEK YÖNERGELİ ÇALIŞMALARIM 4



BÜYÜK, ORTANCA,KÜÇÜK KEDİYİ BUL. KUTUCUKLARA SAYI OLARAK YAZ (1-2-3) İSTEDİĞİN RENGE BOYA



ŞEKİLDEKİ NESNELERİ TOPLA. BOŞLUK KISMINA ÇİZ VE SAY.



BOYU KISA OLANI DAİRE, UZUN OLANI KARE İÇERİSİNE AL. BOY FARKLARININ NEDEN BÖYLE OLDUĞUNU DÜŞÜN.


MATEMATİK ETKİNLİK DOSYAMDAN ÖRNEK YÖNERGELİ ÇALIŞMALARIM 3



KEDİYİ KURTARMAK İÇİN HANGİSİNİ KULLANMALI İŞARETLE VE RESMİ BOYA


ALİ YENİ TAŞINDIĞI EVİNE GİDERKEN YOLU KAYBETMİŞ. BUNUN İÇİN ALİ'NİN EVİNE GİTMESİNE YARDIMCI OLALIM. ARABAYI VE EVİ İSTEDİĞİMİZ RENGE BOYAYALIM.
SAYILARI NESNE SAYILARIYLA EŞLEŞTİR.


SOĞUK OLANLARI DAİRE İÇİNE AL, SICAK OLANLARIN ÜZERİNE ÇARPI AT.